Home Computer gk computer gk for odisha competitive exam pdf set-2

computer gk for odisha competitive exam pdf set-2

0
406

computer gk for odisha competitive exam

welcome to odisha sarkari exam, here we discuss some computer gk questions which help to your all odisha competitive exam, odisha forest guard, ri and amin exam. computer gk odisha exam, computer gk for odisha competitive exam, computer gk odisha exam .

1. Who was the first scientist to use an instrument for biological studies in 1665? (a) Robert Hooke
(b) Schwann
(c) Schleiden
(d) None of the above

Ans: (a)

2. The two German scientists who proposed the ‘cell theory’ were
(a) Mendel and ‘Darwin
(b) Theodore Schwann and Matthias Schleiden
(c) Virchow and Purkinje
(d) porter and Palade

Ans: (b)

3. Which one of the following cells helps in storing water and food materials? (a) Parenchyma cell
(b) Flame cell
(c) Nematoblast
(d) None of the above

Ans: (a)

4. Nucleus was first discovered by
(a) Porter
(b) Robert Brown
(c) Palade
(d) None of these

Ans: (b)

5. Which of the following organelles is known as the ‘power House’ of the cell?

(a) Golgi Bodies
(b) Ribosomes

(c) Mitochondria

(d) None of these

Ans: (c)

6. The smallest size of a cell which can be seen directly by the eye is
(a) One micron

(b) 10 micron

(c) 100 micron
(d) 1000 micron

Ans: (c)

7. The primary energy for living organisms is
(a) Solar energy
(b) Chemical energy
(c) Mitochondria
(d) ATP

Ans: (a)

8. The cortex of human brain normally consists of
(a) five billion, two hundred million cells
(b) nine billion, two hundred million cells
(c) six billion, two hundred million cells
(d) eight billion, two hundred million cells

Ans: (b)

9. The plant cells are surrounded rigidly by
(a) plasmalemma

(b) cell membrane

(c) cell wall
(d) plasma membrane

Ans: (c)

10. Which of the following plays an important part in photosynthesis?

(a) Chloroplast
(b) Centrosome
(c) Tonoplast
(d) Nematoblast

Ans: (a)

11. Total number of amino acids in plants is
(a) 10

(b) 20

(c) 30
(d) Plenty

Ans: (b)

12. The protein synthesis takes place in
(a) Ribosomes
(b) Chromosomes
(c) DNA
(d) None of these

Ans: (a)

13. Heart is made up of
(a) nonstriated muscle
(b) cardiac muscle
(c) connective tissue
(d) nervous tissue

Ans: (b)

14. Dr Khorana’s work relates to

(a) synthesis of simple DNA

(b) genetic code
(c) reduction of mutation
(d) synthesis of RNA from bacterial cell

Ans: (b)

15. The function of connective tissue is
(a) to hold the other tissues together
(b) to facilitate diffusion
(c) to help transportation of dissolved material from capillaries to epithelial cells
(d) protection

Ans: (a)

16. The science of improving the hereditary qualities of future generations of mankind is referred to as
(a) genetics
(b) eugenics
(c) epigenesist
(d) epistasis

Ans: (b)

17. The cell theory of Schleiden and Schwann states that
(a) cells reproduce by mitosis or meiosis
(b) all cells have nuclei
(c) cells are basic units of plants and animals
(d) cells arise only from pre-existing cells

Ans: (c)

18. In movable joints the tips of the bones are covered with
(a) hyaline cartilage

(b) calcified cartilage

(c) elastic cartilage

(d) fibrous cartilage

Ans: (a)

19. The protoplasm of a child is exactly the same as that of its
(a) mother
(b) father
(c) grandfather
(d) identical twin

Ans: (d)

20. DNA is found
(a) only in cytoplasm
(b) only in nucleus
(c) in both cytoplasm and nucleus
(d) in hybrid form only

Ans: (c)

21. The theory that all animals and plants are made up of cells and they could arise only from pre-existing cells was propounded by
(a) Robert Hooke
(b) Matthias Schleiden and Theodore Schwann
(c) Purkinije
(d) Leuwenhoek

Ans: (b)

22. The first person to observe the bacteria, protozoa and spermatozoa under the microscope was
(a) Theodore Schwann

(b) Matthias Schleidon

(c) Robert Hooke
(d) Leuwenhoek

Ans: (d)

23. Who first observed the plasma membrane?

(a) William Seifriz
(b) Schwann
(c) Palade
(d) None of the above

Ans: (a)

24. Who discovered the electron microscope?

(a) Knoll and Ruska
(b) Rudolf and Kolliker
(c) Robert Hooke
(d) CP Swanson

Ans: (a)

25. The function of a cell wall is
(a) to give definite shape to the cell
(b) to provide mechanical strength and protection to the cell
(c) to prevent the cell from desiccation
(d) All the above

Ans: (d)
29. The bone cells are connected with each other by
(a) Haversian canal
(b) canaliculi

(c) capillaries

(d) matrix
Ans: (b)

30. Malarial parasite is brought to human host by
(a) male anopheles mosquito

(b) female anopheles mosquito

(c) male culex
(d) female culex
Ans: (b)

31. The function of ribosomes is
(a) Secretion
(b) Excretion
(c) Power house of the cell
(d) Protein synthesis
Ans: (d)

32. Waldeyer gave the name
(a) microsome

(b) chromosome

(c) ribosome
(d) lysosome
Ans: (b)

33. The ‘germ theory of disease’ was propounded by
(a) Joseph Lister

(b) Robert Koch

(c) Louis Pasteur

(d) Jacob Heule
Ans: (c)

34. The ‘graveyard of the RBC’ refers to
(a) spleen
(b) liver
(c) bone marrow
(d) thymus
Ans: (a)

35. Who was the first scientist/doctor who attempted vaccination?

(a) Joseph Lister
(b) Robert Koch
(c) Elie Metchnikoff
(d) Edward Jenner
Ans: (d)

36. Sterilization, as the means for the prevention of sepsis in surgery, was practised and advocated by
(a) Louis Pasteur

(b) Edward .Jenner

(c) Joseph Lister
(d) Martinus Willem Beijerinck
Ans: (c)

37. Louis Pasteur developed the vaccine for for the first time. (a) smallpox
(b) cowpox
(c) tetanus
(d) chicken cholera
Ans: (d)

38. Viruses have

(a) DNA only

(b) RNA only
(c) Either DNA or RNA

(d) Both DNA and RNA
Ans: (c)

39. The ‘mad-cow disease’ (Jakob-Creutzfeldt disease) is produced by certain
(a) bacterium
(b) virus

(c) viroid

(d) prion
Ans: (d)

40. Prions are composed largely of
(a) DNA
(b) proteins
(c) RNA
(d) None of these
Ans: (b)

41. The following disease is prevented by triple-antigen immunization
(a) Diphtheria
(b) Tuberculosis
(c) Smallpox
(d) Mumps
Ans: (a)

42. One of the following disease cannot be prevented by the DPT (triple-antigen) immunization of children. (a) Tetanus
(b) Tuberculosis
(c) Whooping cough
(d) Diphtheria
Ans: (b)

43. Bordetella pertussis causes
(a) tetanus
(b) diphtheria
(c) whooping cough
(d) rabies
Ans: (c)

44. The dreaded virus which, on reaching the central nervous system, produces spasms of the muscles of the throat and the cheat while swallowing, and is sure to kill the patient is
(a) Poliomyelitis virus
(b) AIDS virus
(c) Smallpox virus
(d) Rabies virus
Ans: (d)

45. HIV causes

(a) cancer

(b) hepatitis

(c) AIDS
(d) Herpes
Ans: (c)

46. Cancer is induced by certain viruses called
(a) poxviruses
(b) adenoviruses
(c) oncogenic viruses
(d) herpesviruses
Ans: (c)

47. The pathogenic organisms of an infected person are destroyed by the action of
(a) erythrocytes
(b) leucocytes
(c) blood platelets
(d) all of these
Ans: (b)

48. Tse-Tse fly is the vector for
(a) malarial parasite

(b) try peorosoma

(c) piroplasm
(d) microfilaria
Ans: (b)

49. Athlete’s Coot is the common name for the fungal disease
(a) Tinea pedis
(b) Tinea cruris
(c) Tinea corporis
(d) Tinea capitis
Ans: (a)

[su_button url=”https://drive.google.com/open?id=1ATIQfheZJiDBTYlRPnwmo1QRXcKuRDay” target=”blank” style=”stroked” background=”#3c12f8″ size=”6″ icon=”icon: file-pdf-o”]DOWNLOAD PDF HEREĀ [/su_button]

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here