Sunday, June 6, 2021
HomeHistoryHistory Short Questions Odia Set -14

History Short Questions Odia Set -14

History Short Questions Odia Set -14

? କାନଭା ରାଜବଂଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ?
A. ସୁଷେରମାନ
B. ବିଷ୍ଣୁଶର୍ମା
C. ବାସୁଦେବ
D. ଵାସୁମିତ୍ରା

Ans-C ✔

? ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମୋନୋଲିଥିକ୍ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି କେଉଁଠାରେ ଅଛି |
ସଂସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି?
A. ବାମିଆନ୍
B. ହାଇଦ୍ରାବାଦ
C. କାଣ୍ଡି
D. ଲାସା

Ans-A ✔

?. ଅଜିଭିକା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା |
A. ଉପଲି
B. ମଖଲି ଗୋସାଲା
C. ଆନନ୍ଦ
D. ରଘୁଭଦ୍ରା

Ans-D ✔

? ବସ୍ତ୍ର ପାଇଁ କପା ପ୍ରଥମେ ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା |
A. ମିଶର
B. ମେସୋପୋଟାମିଆ |
C. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆମେରିକା
D. ଭାରତ

Ans-B ✔

? ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଥମ ସୁଲତାନ ଯିଏ ନିୟମିତ ମୁଦ୍ରା ଜାରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ତାଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ?
A. ବାଲବାନ୍
B. ଆରାମ ଶାହା
C. ନାସିରୁଦ୍ଦିନ ମହମୁଦ
D. ୱିଲତୂତ୍ମିସ

Ans-D ✔

? ପାନିପାଟର ତୃତୀୟ ଯୁଦ୍ଧରେ ମରାଠା ସନ୍ୟବାହିନୀର ନେତୃତ୍ୱ କିଏ?
A. ବିଶ୍ୱ ରାଓ
B. ଶିବାଜୀ
C. ସାଦାଶିଭ ରାଓ ଭାଉ |
D. ନାନା ଫଡନାଭିସ୍ |

Ans-C ✔

? ସାବରମତି ଆଶ୍ରମର ପ୍ରକୃତ ନାମ –
A. ଫିନିକ୍ସ ଫାର୍ମ
B. ଦାଣ୍ଡି ଆଶ୍ରମ
C. ଗାନ୍ଧୀ ଆଶ୍ରମ
D. ସତ୍ୟଗ୍ରାହ ଆଶ୍ରମ

Ans-D ✔

? ଭାରତ-ନେପୋଲିୟାନ୍ ଥିଲା:
A. ଚନ୍ଦ୍ର ଗୁପ୍ତା I
B. ସାମୁଦ୍ର ଗୁପ୍ତା
C. ସ୍କଣ୍ଡା ଗୁପ୍ତା
D. ଚନ୍ଦ୍ର ଗୁପ୍ତା

Ans-B ✔

?. ଥିଓସୋଫିକାଲ୍ ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶ୍ରୀମତୀ ଆନି ବେସାଣ୍ଟ ନେତା ଥିଲେ |
A: ଜଣେ ଆମେରିକୀୟ ଲେଡି
B. ଜଣେ ଇଂରାଜୀ ଲେଡି
C. ଜଣେ ୟୁରୋପୀୟ ଲେଡି
D. ଜଣେ ଇଂରେଜ୍ ଲେଡି

Ans – D ✔

?. କଲିକତା ଠାରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଟ୍ରଙ୍କ୍ ରୋଡ୍ କିଏ ମରାମତି କଆରିଥିଲେ ?
A: ଲର୍ଡ ଡଫେରିନ୍
B. ଲର୍ଡ ଅକଲ୍ୟାଣ୍ଡ
C. ସାର୍ ଚାର୍ଲ୍ସ ମେଟକାଲଫେ
D. ଲର୍ଡ କ୍ୟାନିଂ

Ans-B ✔

?. ଯେତେବେଳେ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ INC ର ସଭାପତି ପଦରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ, ତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ କିଏ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ?
A: ଅବୁଲ କଲାମ ଆଜାଦ
B. ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ
C. ରାଜାଗୋପାଲାଚରୀ |
D. ପଟାଭି ସୀତାରମିୟା

Ans-B ✔

?. ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମରିକ ସଂସ୍କାର ଭାବରେ ‘ଚେହରା’ ଏବଂ ‘ଡାଗ୍’ କିଏ ପରିଚିତ କଲା?
A. ଇଲ ତୁତମିସ
B. ବଲଵନ
C. ରଜିଆ ସୁଲତାନ୍ |
D. ଆଲଲାଉଦ୍ଦିନ ଖିଲିଜି

Ans-D ✔

?. ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ କିଏ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କଲା?
A. O. Hume
B. ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ |
C. ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ |
D. W.C. ବ୍ୟାନରଜୀ

Ans-A ✔

?. ଶିବଙ୍କର ସର୍ବପ୍ରଥମ ଲିଙ୍ଗୋଦଭାମୁରତି କେଉଁଠାରେ ମିଳିଲା |
ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାଇଟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ?
A. ଗୁଡିମାଲମ
B. କରମଣ୍ଡଳ
C. କାଞ୍ଚି
D. ଭୋଜପୁର

Ans-A ✔

?. କେଉଁ ମୋଗଲ ସମ୍ରାଟ ଆଲାମଗିର ଆଖ୍ୟା ନେଇଥିଲେ?
A. ଆକବର
B. ଜାହାଙ୍ଗୀର
C. ଶାହା ଜାହାନ୍ |
D. ଆଉରଙ୍ଗଜେବ

Ans-D ✔

?. ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟର ଭାଷା ଥିଲା |
A. ଭୋଜପୁରୀ
B. ମାଗଧୀ
C. ପାଲି
D. ସଂସ୍କୃତ

Ans-C ✔

?. ଏଲୋରାର କୈଳାସ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା?
A. କୃଷ୍ଣ I
B. କୃଷ୍ଣ ଦ୍ୱିତୀୟ
C. ରାମକୃଷ୍ଣ I
D. ରାମକୃଷ୍ଣ II

Ans-A ✔

?. କେତେବେଳେ ଅଣ-ସହଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ହେଲା?
A. 12 ଫେବୃଆରୀ 1922
B. 13 ଏପ୍ରିଲ 1919
C. 5 ମାର୍ଚ୍ଚ 1931
D. 3 ଫେବୃଆରୀ 1928

Ans-A ✔

?. ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଦ୍ୱାରା ବ୍ରିଟିଶମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ପରୋକ୍ଷ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଆରମ୍ଭ କଲେ?
A. 1892
B. 1867
C. 1861
D. 1909

Ans-B ✔

?. ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଚିହ୍ନଗୁଡିକବୈଷ୍ଣବନାଥ  ତିର୍ତ୍ତନକରଙ୍କ ଡାହାଣ ଗୋଡରେ ଲାଗିଥିଲା?
A. ଗାଈ
B. ବୃଷ
C. ହାତୀ
D. ଟାଇଗର

Ans-B ✔

?. କେଉଁ ଭାଷାରେ ‘ପାଣ୍ଡୁକେଶ୍ୱର ତମ୍ବା ପ୍ଲେଟ୍’ ଲେଖାଯାଇଛି?
A. ପ୍ରାକୃତ
B. ପାଲି
C. ସଂସ୍କୃତ
D. ଇଂରାଜୀ

Ans-B ✔

?. କାଲିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିଲା?
A: ଗୋଦାବରୀ ଏବଂ କୃଷ୍ଣ
B. ମହାନାଦୀ ଏବଂ ଗୋଦାବରୀ
C. ମହାନଦୀ ଏବଂ କୃଷ୍ଣ
D. କୃଷ୍ଣ ଏବଂ କାଭେରୀ

Ans-B ✔

?. ଭାରତର ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଭାରତର ବିଭାଜନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲା?
A. ଭାରତ ସରକାର ଅଧିନିୟମ, 1909
B. ଭାରତ ସରକାର ଅଧିନିୟମ, 1919
C. ଭାରତ ସରକାର ଅଧିନିୟମ, 1935
D. ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କଣସିଟି ନୁହେଁ |

Ans-B ✔

? ବୁକ୍ସାର ଯୁଦ୍ଧ କାହା କାହା ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା
A: ଇଂରାଜୀ, ବଙ୍ଗଳାର ନବାବ ଏବଂ ଫରାସୀ |
B. ମିର କାସିମ, ବଙ୍ଗଳାର ନବାବ, ଚୌଧର ନବାବ ଏବଂ ଶାହା ଆଲାମ ଦ୍ୱିତୀୟ, ମୋଗଲ ସମ୍ରାଟ |
C. ଆକବର ଦ୍ୱିତୀୟ, ବଙ୍ଗଳାର ନବାବ ଏବଂ ଚୌଧର ନବାବ |
D. ଆକବର ଦ୍ୱିତୀୟ, ବଙ୍ଗଳାର ନବାବ ଏବଂ ମରାଠା |

Ans-B ✔

?. ଆନି ବେସାଣ୍ଟଙ୍କ ଦ୍ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଖବରକାଗଜ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା?
A: ହିନ୍ଦୁ
B. ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
C. ଟାଇମ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ
D. ନୂତନ ଭାରତ

Ans-D ✔

? ବ୍ରହ୍ମା ସମାଜ ମୁଖ୍ୟତ ଜିଦ୍ ଧରିଥିଲେ
A: ସତୀ ରଦ୍ଦ
B. ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ରଦ୍ଦ
C. ଏକତାବାଦ
D. ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କର ପୁନ ଉତ୍ପାଦନ

Ans-C ✔

? ମୁକନାୟକ ଖବରକାଗଜ ସହିତ କିଏ ଜଡିତ ଥିଲା?
A. B. R. Ambedkar
B. ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ |
C. M. N. Roy
D. ଆନି ବେସାଣ୍ଟ |

Ans-A ✔

? ମହାବୀର ରାଜ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ –
A. ଶାକ୍ୟ
B. ଲିଚାଭୀଷ
C. କ୍ଷତ୍ରିଆସ୍
D. ସାତବହନ

Ans-B ✔

? ସମ୍ରାଟ ଶାହା ଜାହାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା
A. 1667 AD
B. 1666 AD
C. 1658 AD
D. 1659 AD

Ans-B ✔

?. ସଫଦରଜଙ୍ଗ କବର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା –
A: ଶଜା-ଉଦ-ଦଲା
B. ହୁମାୟୁନ୍
C. ମହମ୍ମଦ-ବିନ୍ ଟୁଗ୍ଲାକ୍
D. Aurangzeb

Ans-A ✔

? ବ୍ରାହ୍ମଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜିଜିଆ ଲଗାଇବାକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସୁଲତାନ କିଏ ଥିଲେ?
A. ବାଲବାନ୍
B. ଫିରୋଜ ତୁଗଲାକ
C. ଆଲା-ଉଦ-ଦିନ୍ ଖିଲଜୀ |
D. ମହମ୍ମଦ ତୁଗଲୁକ୍ |

Ans-B ✔

?. 1919 ମସିହାରେ କେଉଁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା?
A.: ସହାୟକ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ
B. ଜଲିଆନୱାଲା ବାଗ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ |
C. ବଙ୍ଗଳା ବିଭାଜନ
D. ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ହତ୍ୟା

Ans-B ✔

? ତୁଗଲକନାମା କିଏ ଲେଖିଛନ୍ତି?
A: ଅବୁ ନାସର ଉତବି |
B. ଆମୀର ଖୁସ୍ରାଉ |
C. ଅବୁଲ ଫଜଲ୍ |
D. ହାସନ ନିଜାମି

Ans-B ✔

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular