Home CT QUESTIONS Previous year odisha ct entrance questions paper with solution 6th june 2019...

Previous year odisha ct entrance questions paper with solution 6th june 2019 1st batch

0
388

Previous year odisha ct entrance questions paper with solution 6th june 2019 1st batch

ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ ଆଜି ର ପୋଷ୍ଟ ରେ ଆମେ ଓଡିଶା ସିଟି ଏଣ୍ଟ୍ରାନସ ର ପୁରୁଣା ପ୍ରଶ୍ନ ଡିଟେସଲସ ସହିତ ପ୍ରୋଭାଇଡ କରିଛୁ | ଓ ଶେଷରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଫିସିଆଲ ପ୍ରଶ୍ନ ଡାଉନଲୋଡ କରିବା ପାଇଁ ତଳେ ଦିଆଯାଇଛି | 

Old CT Entrance questions pdf 

1) Select the correct form of verb from the given options. One child and two adults in a fire last night.

A) had been stuck
B) was stuck
C) has been stuck
D) were stuck

Ans- D

2) Choose the most appropriate similar meaning word: IRONIC

A) Inflexible
B) Good-natured
C) Disguisedly sarcastic
D) Bitter sweet

Ans- C

Read the below passage and answer the questions that follow:

A dental hygienist or oral hygienist is a licensed dental professional, registered with a dental association or regulatory body within their country of practice. Prior to completing clinical and written board examinations, registered dental hygienists must have either an Associate’s or Bachelor’s degree in Dental Hygiene from an accredited college or university. Once registered, hygienists are primary healthcare professionals who work independently of or alongside dentists and other dental professionals to provide full oral health care. They have the training and education that focus on and specialize in the prevention and treatment of many oral diseases.Dental hygienists have a specific scope of clinical procedures they provide to their patients. They assess a patient’s condition in order to offer patient- specific preventative and educational services to promote and maintain good oral health. The use of therapeutic methods assists their patients in controlling oral disease, while providing tailored treatment plans that emphasize the importance of behavioral changes. Some dental hygienists are licensed to administer local anesthesia and perform dental radiography. Dental hygienists are also the primary resource for oral cancer screening and prevention. Dental hygienists work in a range of dental settings, from independent, private, or specialist practices to the public sector. They can also work in residential aged care facilities. Dental hygienists work together with other dental professionals, with a higher number working at general practices with dentists, dental therapists and oral health therapists. A smaller number work at specialist practices alongside orthodontists and periodontists. They help with the contribution of an interdisciplinary approach,

aiming to provide optimum oral health care to their patients. Dental hygienists also aim to work inter- professionally to provide holistic oral health care in the best interest of their patient. Dental hygienists also offer expertise in their field and can provide a dental hygiene diagnosis, which is an integral component of the comprehensive dental diagnosis. Dental hygienists may also serve as researchers and as educators in dental hygiene programs.

3) Some Dental hygienists have the license to

A) suggest oral chemical therapy
B) perform dental surgery
C) perform chemotherapy for oral cancer
D) perform dental radiography

Ans- D

4) Along with treatment plans, Dental Hygienists also provide

A) Cathartic methods
B) Psychological methods
C) Therapeutic methods
D) Behavioral methods

Ans- C

5) Once registered, Dental hygienist provide

A) Gum care
B) Teeth care
C) Full oral health care
D) Cavity care

Ans- C

6) Dental hygienist are also the primary resource for the screening of

A) Oral injury
B) Bleeding gums
C) Root canal infection
D) Oral cancer

Ans- D

7) Dental hygienists may also work as
A) Dentist
B) Researchers
C) Orthodontists
D) Periodontists

Ans- B

8) Find out the most appropriate similar meaning word: HESITATED
A) Stopped
B) Paused
C) Slowed
D) Postponed

Ans- B

9) Select the correct plural form from the given options. There are four on the desk.
A) Onion
B) Book
C) Apples
D) Banana

Ans- C

10) Select the correct option. Do you remember night?
A) a
B) the
C) no article
D) an

Ans- B

Section 2 – PaperI-Education and General Awareness

11) Which of the following Union Territories of India listed below is/are represented in the Rajya Sabha?
(i) Chandigarh
(ii) Delhi
(iii) Puducherry

A) Only (ii) and (iii)

B) Only (ii)
C) Only (i)
D) Only (i) and (ii)

Ans- A

12) The conversion of milk into curd/yoghurt is due to the chemical reaction of the milk protein with
A) Acetic acid
B) Citric acid
C) Tartaric acid
D) Lactic acid

Ans- D

13) In which of the following years was New Educational Policy placed before the Indian Parliament for consideration and approval?
A) 1968
B) 1967
C) 1986
D) 1987

Ans- C

14) Which of the following structures of education was proposed by National Policy on Education, 1968?
A) 10+5
B) 10+2
C) 10+2+3
D) 10+3+1

Ans- C

15) University Grants Commission provides grants to establish a new University in India for a period of
A) 2 years
B) 7 years
C) 5 years
D) 10 years

Ans- C

Section 3 – PaperI-Reasoning

16) Instruction: Below mentioned are statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements:

All the lemons are oranges.
All the oranges are apples.
Some apples are bananas. Conclusions:

I) Some lemons are bananas.
II) Some bananas are oranges.
III) All the lemons are apples.
IV) Some bananas are apples.
A) Only I and IV follows
B) Only II and III follows
C) Only III and IV follows
D) Only I and II follows

Ans- C

17)  Statements:
Some cups are saucers.
All the saucers are artifacts.
Conclusions:
I) All the artifacts are saucers.
II) Some cups are artifacts.
A) Both I and II follows
B) Only II follows
C) None of the conclusions follow
D) Only I follows

Ans- B

18) In a certain code language MINISTER is written as SFUTJOJN. How is LAUNCH written in that code language?
A) IDOVBM 
B) IDOWBM
C) MBVODI
D) MBWODI

Ans- A

19) Instruction:
In the following questions mark:

1, if the question can be answered with the help of statement I alone.
2, if the question can be answered with the help of statement II alone.
3, if the question can be answered with the help of both I and II.
4, if the question can’t be answered at all.
Among A, B and C, who is taller than B?
Statement I : A is shorter than C
Statement II : C is shorter than B

A) 2
B) 3
C) 1
D) 4

Ans- B

20) If X:W = 3:8, X:Y = 4:9 and Z:Y = 5:7, then Z : W is

A) 224 : 135
B) 504 : 60
C) 60 : 504
D) 135 : 224

Ans- D

Section 4 – PaperI-Teaching Aptitude

21) Which of the following checks the learning outcomes at the end of a grade or unit or a term and helps in knowing to what extent the instructional and learning goals have been met?

A) Prescriptive evaluation
B) Formative evaluation

C) Summative evaluation

D) Descriptive evaluation

Ans- B

22) A student who faces problems in learning and retaining things for long is said to have difficulty in
A) creativity
B) emotional disability
C) executive functioning
D) co-curricular activities

Ans- C

23) Read the following statements and choose the
CORRECT option.
(i) Informal Education is a lifelong process in a natural way for an individual.
(ii) Tutoring at home or private tuitions is covered under the informal mode of education.
A) (i) is TRUE and (ii) is TRUE
B) (i) is TRUE and (ii) is FALSE
C) (i) is FALSE and (ii) is FALSE
D) (i) is FALSE and (ii) is TRUE

Ans- B

24) Considering school culture as an iceberg, which of the following options CANNOT be placed on the tip of the iceberg?
A) Attitudes and values
B) Behaviour of teachers
C) Classroom material
D) Behaviour of students

Ans- A

25) For the improvement of standards of teaching and research in India, UGC has set up various CAS in different branches of knowledge in the year 1963. What does CAS stand for?
A) Central Authority of Science
B) Centre for Advanced Study
C) Committee for Advanced Science
D) Centre for Academic Surveillance

Ans- B

 

26) When the teacher finds that a student is always scratching his ear and has to force himself ahead in order to listen to the teacher it could be that the child is suffering from
A) Hearing difficulty
B) Visual disability
C) Psychological problem
D) Emotional problem

Ans- A

27) Read the following statements and choose the
CORRECT option.
(i) The human rights elaborated in the Universal Declaration of Human Rights was adopted by the General Assembly of the United Nations on 10th December 1948.
(ii) The Universal Declaration of Human Rights provides a common standard of ‘achievement for all people and all nations’.

A) (i) is FALSE and (ii) is TRUE
B) (i) is FALSE and (ii) is FALSE
C) (i) is TRUE and (ii) is TRUE
D) (i) is TRUE and (ii) is FALSE

Ans- C

28) The main objective of the NCTE is to achieve planned and coordinated development of the teacher education system throughout the country. NCTE stands for:
A) National Committee for Teacher Education
B) National Council for Teacher Eligibility
C) National Centre for Teacher Eligibility
D) National Council for Teacher Education

Ans- D

29) The teacher in a classroom takes care of students with respect to all typical qualities. This means that they take care of
A) special qualities
B) universal qualities
C) individual qualities
D) individual differences

Ans- D

30) In context to managing disruptive behaviour in a classroom, which of the following terms is an act or instance of following something as an effect, result or outcome?
A) Suspension
B) Punishment
C) Fine
D) Consequence

Ans- D

31) କ୍ଷତ୍ରିୟ’ – ଭକ୍ତ ଶବ୍ଦଟି କେଉଁ ଶ୍ରେଣୀର ଶବ୍ଦ ଅଟେ?
A) ଯୋଗରୂଢ଼
B) ଯୌଗିକ
C) ମୌଳିକ
D) ରୂଢ଼

Ans- A

32) ମୂଳ ଶବ୍ଦର ପୂର୍ବରୁ ବା ପରେ ଆଉ ଏକ ରୂପ ସଂଯୋଗ କରି ନୂତନ ଶବ୍ଦ ଗଠନ କରାଗଲେ ତାହାକୁ କି ଶବ୍ଦ କୁହାଯାଏ ?
a) ମୌଳିକ
B) ବ୍ୟୁତ୍ପନ୍ନ
C) ଯୌଗିକ
D) ଦିରୁକ୍ତ

Ans- B

33) କୌଣସି ସଂଖ୍ୟା ବାଚକ ବିଶେଷଣ ପଦ କ୍ରମାନ୍ସୟରେ ସବୁ ସଂଖ୍ୟା ନ ବୁଝାଇ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ବୁଝାଇଲେ ତାହାକୁ କି ବିଶେଷଣ କୁହାଯାଏ ?
A) ତୁଳନାତ୍ମକ
B) ସଂଖ୍ୟା ବାଚକ
C) ପରିମାଣ ବାକ
D) ପୂରଣ ବାଚକ

Ans- D

34) କ୍ରିୟାକୁ ବିକଶିତ କରୁଥିବା ବିଶେଷଣ ପଦକୁ କି ବିଶେଷଣ କୁହାଯାଏ ?
a) ଅବସ୍ଥା ବାଟକ
B) ଭାବ ବାଚକ
C) ପୂରଣ ବାଚକ
D) ଗୁଣ ବାଚକ

Ans- B

35) ନିମ୍ନଲିଖତ ମଧରୁ କେଉଁ ଯୋଡ଼ା ଶବ୍ଦ ପରସ୍ପରର ବିପରୀତ ?
A) ଆଲୋକ-ଉତ୍କଳ
B) ଦୟାଳୁ-ଭୟାଳୁ
C) କୀର୍ଘ-ସୁକୀର୍ଭ
D) ତୋଷ-ରୋଷ

Ans- D

36) କାବେରୀକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ର ଗଙ୍ଗା କୁହାଯାଏ | ରେଖାଙ୍କିତ ଶବ୍ଦଟି କି ପ୍ରକାର ବିଶେଷ୍ୟ ଅଟେ ?
A) ବସ୍ତୁ ବାଟକ
B) ଜାତି ବାଚକ
C) ନାମ ବାଚକ
D) ଗୁଣ ବାଚକ

Ans- B

37) ” (ଅନୁର) ଓ ‘୪’ ( ଚନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ) କୁ କି ବର୍ଷ କୁହାଯାଏ ?
A) ଅନ୍ତସ୍ଥ
B) ଅଘୋଷ
C) ଭଶ୍ନ
D) ଅବିଭାଜ୍ୟ

Ans- D

38) ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ନଦୀର ସମାର୍ଥକ ଶବ୍ଦ ?
A) ପ୍ରଭଞ୍ଜନ
B) ତଟିନୀ
C) ଅନଳ
D) ପବନ

Ans- B

39) ନିମ୍ନଲିତ ମଧରୁ କେଉଁ ଶବ୍ଦ ‘ନିର୍’ ଉପସର୍ଗ ଯୋଗେ ଗଠିତ ?
A) ନିକ୍ଷେପ
B) ନିଯୁକ୍ତ
C) ନିଷ୍କ୍ରିୟ
D) ନିକଟ

Ans- C

40) ‘ଚଷୁ କୁଟିବା’ – ରୂଢିଟିର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
A) ଉପାର୍ଜନ କରିବା
B) ଧାନ କୁଟିବା
C) ବ୍ୟର୍ଥ ପରିଶ୍ରମ କରିବା
D) ପରଖୁବା

Ans- C

41) ‘ବହିରଙ୍ଗ’ ଶବ୍ଦଟିର ବିପରୀତ ଶବ୍ଦ କ’ଣ ?
A) ଅନ୍ତର୍ନିହିତ
B) ଅନୁରାଗ
C) ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ
D) ଅନ୍ତରଙ୍ଗ

Ans- D

42) ‘ ଭାଦ୍ର ‘ ତତ୍ ସମ ଶବ୍ଦର ତଦ୍ ଭବ ଶବ୍ଦକୁ ଚିହ୍ନଟ କର ।
a) ଭାଦ୍ରବ
B) ଭାଦୁଅ
C) ଭୋଦୁଅ
D) ଭାଦବ

Ans- C

43) ‘ଗୋବର ଗଣେଶ – ରୂଢିଟିର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
A) ପଣ୍ଡିତ
B) ବିବେକ ହୀନ
C) ବୁଦ୍ଧି ହୀନ
D) ଅତି ଚତୁର

Ans- C

44) ନିମ୍ନଲିଖୁତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଉପସର୍ଗଟି ଉତ୍କର୍ଷ ଅର୍ଥରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ?
A) ନି
B) ପରି
C) ପ୍ର
D) ଅବ

Ans- C

45) ନିମ୍ନଲିଖୁତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଏକ ଉପସର୍ଗ ଯୋଗେ ଗଠିତ ହୋଇଛି
a) ପ୍ରସୂନ
B) ପ୍ରଣୟ
C) ପ୍ରଭାତ
D) ପ୍ରଶାଖା

Ans- D

46) The radius of the base of a cylinder is 20 cm and height is 40 cm. The surface area of the cylinder is

A) 7536 cm2
B) 7326 cm2
C) 7436 cm2
D) 7500 cm2

Ans- A

47) Three or more lines passing through a same point are called as

A) Line segments
B) Perpendicular lines
C) Concurrent lines
D) Parallel lines

Ans- C

48) If U={1,2,3,4,5}, R={1,3,5}, S={3,4,5}, T={2,4}, then R∩S∩T is
A) {2,4}
B) {1,3}
C) {3}
D) ∅

Ans- D

49) The H.C.F. of 1.26, 0.72 and 0.18 is
A) 0.36
B) 0.036
C) 0.06
D) 0.18

Ans- D

50) The value of √1.5625 is
A) 1.05
B) 125
C) 12.5
D) 1.25

Ans- D

51) If two sets are equal then
A) they will have different elements
B) they will have the same number of elements
C) they will have the same elements
D) one set will have less number of elements than the other set

Ans- C

52) If a = 3, b = −5, x = 6, y =12, z = −8, then a3 + 24y − 3b is equal to
A) 333
B) 330
C) 345
D) 320

Ans- B

53) What is the percentage change in the area of a rectangle when its length increases by 10% and its width decreases by 10%?
A) 0%
B) 10%
C) 20%
D) 1%

Ans- D

Section 6 – PaperII-Mathematics

55) Ram and Shyam enter into a partnership by investing Rs. 6 lakhs and Rs. 4 lakhs respectively. At the end of one year, they divided their profits such that one-third of the total profit is divided equally for the efforts they have put into the business and the remaining amount of profit is divided in the ratio of the investments they made in the business. If Ram received Rs. 40,000 more than Shyam, the total profit amount (in Rs.) was

A) 30,000
B) 3,00,000
C) 3000
D) 1,40,000

Ans- B

56) A square garden of area 400 m2 is surrounded by a walkway of width ‘x’. The total area of the walkway is 500 m2. The width ‘x’ of the walkway is
A) 15 m
B) 10 m
C) 5 m
D) 25 m

Ans- C

57) In the given figure, M is the centre of the circle and angle QPR = 55˚, then the value of angle PSQ is

A) 45˚
B) 25˚
C) 55˚
D) 35˚

Ans- D

58) Two numbers are in the ratio 3 : 4. If the sum of numbers is 91, what are the numbers?

A) 75 and 100
B) 40 and 51
C) 39 and 52
D) 42 and 56

Ans- C

59) Two types of Rice powders A and B are manufactured in a factory by mixing two basic elements. The compositions of the two basic elements in the Rice powders A and B are in the ratio 5 : 3 and 1 : 2 respectively. A new food product X is formed by mixing the two powders A and B in the ratio 4 : 3. What is the ratio of the composition of the two basic elements in food product X?

A) 1 : 1
B) 1 : 2
C) 3 : 4
D) 2 : 1

Ans- A

60) What is the greatest number that will divide 21, 46 and 66 so as to leave the same remainder in each case?

A) 9
B) 7
C) 5
D) 3

Ans- C

61) Which of the following terms refer to a group of islands that are similar to each other?

A) Eyot
B) Islands
C) Islets
D) Archipelago

Ans- D

62) Which of the following committees recommended the
2-tier system of Panchayati Raj in India?

A) G.V.K.Rao Committee
B) Rao Committee
C) L.M.Singhvi Committee
D) Ashok Mehta Committee

Ans- D

63) Which among the following is a non-renewable natural resource?

A) Water
B) Wildlife
C) Fossil fuel
D) Forest

Ans- C
64) Which of the following Articles in the Indian Constitution prescribes that the state shall provide Free and Compulsory education for all children below 14 years of age?

A) Article 42
B) Article 45
C) Article 44
D) Article 43

Ans- B

65) Which of the following was a local tax levied by the Municipalities on certain articles after they entered their territory?

A) Customs Duty
B) Octroi
C) Sales Tax
D) Toll

Ans- B

66) Which of the following British officers was associated with the concept of ‘Safety Valve’ for British Raj?

A) Saunders Alexius Abbott
B) Lord Curzon
C) A.O. Hume
D) Lord Cornwallis

Ans- C

67) Which of the following gases is mainly responsible for the greenhouse effect in the earth’s atmosphere?

A) Nitrogen
B) Oxygen
C) Carbon monoxide
D) Carbon dioxide

Ans- D

69) Which among the following options is the smallest and shallowest ocean?
A) Indian Ocean
B) Atlantic Ocean
C) Southern Ocean
D) Arctic Ocean

Ans- D

70) What is the other name given to the longitude which passes through Greenwich, England?
A) Rose line
B) Prime meridian
C) Plimsoll line
D) Prime parallel

Ans- B

71) Who among the following was the first Indian to qualify for the Civil Services?
A) Satyendranath Tagore
B) Rabindranath Tagore
C) Surendranath Bannerji
D) Jatin Mukherjee

Ans- A

72) In India, which of the following types of emergencies can be proclaimed when a State Government fails to function?
A) Military emergency
B) Constitutional emergency
C) National emergency
D) Financial emergency

Ans- B

73) Structures and institutions are BEST examples for which of the following types of resources?
A) Human resources
B) International resources
C) Renewable resources
D) Non-Recyclable resources

Ans- A

74) What is the value of the latitude at the equator?
A) 0°
B) 90°
C) 45°
D) 22.5°

Ans- A

75) Which of the following amendments of the Constitution of India brought about the reduction of voting age from 21 to 18 years?
A) 64th
B) 60th
C) 61st
D) 65th

Ans- C

76) Which of the following options CORRECTLY represent “succulent” with respect to adaptation in plants?
A) Plant adapted to desert habitat
B) Plant adapted to saline habitat
C) Plant adapted to water habitat
D) Plant adapted to aerial habitat

Ans- A

77) The force required to separate two glass plates of area 10–3 m2 with a film of water 0.05 mm thick between them, is (the surface tension of water is 70 X 10-3 N/m)
A) 28 N
B) 50 N
C) 14 N
D) 38 N

Ans- A

78) Which among the following options CANNOT be categorised as biological pathogens that could cause diseases in humans?
A) Pesticides
B) Bacteria
C) Fungi
D) Parasites

Ans- A

79) One man takes 10 minutes to raise a box to a height of 10 metres and another man takes 5 minutes to do so. The energy of the

A) two is different
B) two is same
C) second is more
D) first is more

Ans- B

80) Which among the following plants show special features like short stature, hairy parts, and dark color?

A) Tundra plants
B) Rainforest plants
C) Desert plants
D) Aquatic plants

Ans- A

81) Who among the following was the first to observe a cork cell under a microscope and known for coining the word ‘cell’ in the year 1665?
A) Robert Hooke
B) Rudolf Virchow
C) Friedrich Wohler
D) Sergei Winogradsky

Ans- A

82) Na2SO4 (aq) + BaCl2(aq) → BaSO4(s) + 2NaCl(aq) The above reaction is an example of

A) Displacement reaction
B) Combination reaction
C) Decomposition reaction
D) Double Displacement Reaction

Ans- D

83) Which among the following macromolecules or organelles is absent in Prokaryotes?
A) Vesicles
B) Vacuoles
C) Golgi Body
D) DNA

Ans- C

84) A 25 cm long capillary tube is dipped in water. The water rises up to 10 cm. If the entire arrangement is put in a freely falling elevator the length of water column in the capillary tube will be
A) 25 cm
B) 20 cm
C) 10 cm
D) 5 cm

Ans- A

85) A train of length 200 m travelling at 40 m/s overtakes another train of length 300 m travelling at 30 m/s in same direction. The time taken by the first train to pass the second is

A) 50 s
B) 10 s
C) 40 s
D) 30 s

Ans- A

86) Which among the following options is the main site of protein synthesis in the structure of a cell?

A) Lysosomes
B) Vacuoles
C) Ribosomes
D) Golgi Bodies

Ans- C

87) The condition produced by aerial oxidation of fats and oils in food, marked by an unpleasant smell and taste is termed as

A) evaporation
B) rancidity
C) corrosion
D) sublimation

Ans- B

88) Read the following statements and choose the
CORRECT option.
(i) Baculoviruses are pathogens that attack only plants having dark green leaves.
(ii)The majority of baculoviruses used as biological control agents are categorised under the genus Nucleopolyhedrovirus
A) (i) is TRUE and (ii) is FALSE
B) (i) is FALSE and (ii) is TRUE
C) (i) is TRUE and (ii) is TRUE
D) (i) is FALSE and (ii) is FALSE

Ans- B

89) The work done by the brakes of a car of mass 2000 kg when its speed is reduced from 20 m/s to 10 m/s is

A) 150 kJ
B) 15 kJ
C) 600 kJ
D) 300 kJ

Ans- D

90) Water rise in a vertical capillary tube up to a length of 10 cm. If the tube is inclined at 45°, the length of water risen in the tube will be

A) 10/√2 cm
B) 10 cm
C) 10√2 cm
D) 0 cm

Ans- C

DOWNLOAD OFFICIAL QUESTIONS HERE 

Buy CT GUIDE 2020 HERE 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here